Her ser du hvor alvorlig galt det kan gå i jula

7 viktige påminnelser.

(upublisert) Opprettet

Desember er årets verste brannmåned og om kort tid skal tusener av tørre juletrær inn i norske hjem. I den skremmende videoen under ser du hvor utrolig raskt det kan gå om treet først blir antent. På bare få sekunder står brannen i taket:

Se videoen på SOL TV:

Videoen er laget av amerikanske National Institute of Standards and Technology (NIST) i forbindelse med en kampanje for noen år siden. Her er sju råd, de fleste fra Norsk brannvernsforening, om hvordan du behandler juletrebelysning:

1. Ikke bruk levende lys på juletreet!

Tørt tre og levende lys er en svært dårlig kombinasjon.

2. Slå dem av!

Slå alltid av/trekk ut juletrebelysningen om natta og når du ikke er hjemme.

3. Har noen av pærene gått?

Juletrebelysning består av flere smålamper som er seriekoblet. Når en av lyspærene ryker, fortsetter resten av pærene å lyse, men ofte med økt styrke, melder Norsk brannvernforening. Om halvparten av lyspærene er gått, kan pærene som fungerer få dobbel spenning. Dette kan føre til overoppheting som kan antenne et tørt juletre.

4. Bruk riktige lysepærer

Svimerker på eller rundt lampen er et alvorlig faresignal. Bruk aldri pærer som er sterkere enn det lampen er beregnet for.

5. Ikke dekk lysene med pynt

Ikke la jylepynt eller den tørre grana komme i direkte kontakt med juletrebelysningen.

6. Bruk belsyningen der den er beregnet

Ikke bruk utendørsbelsyning inne, og innendørsbelysning ute.

7. Gi treet mye vann

Forskning NIST har utført, viser at juletrær som får nok vann gjennom juletrefoten, utgjør en langt mindre brannrisiko enn trær som har tørker ut, skriver VG.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.