Hater du vekkerklokka? Våkne av kaffetrakteren eller lampa i stedet

Slik står du lettere opp om morgenen.

1. Våkne av deilig kaffelukt

De fleste forbinder nok vekkerklokker med skjærende lyd, men det er fint mulig å lene seg på andre sanser for å våkne. Luktesansen, for eksempel. Enkelte nyere kaffetraktere kommer med tidsinnstilling. Dermed kan du fylle dem med vann og kaffepulver på forhånd, og velge når de skal starte. Hvis du setter den på soverommet, kan du da våkne av deilig kaffelukt. Vi mistenker at alle ikke våkner like lett av lukten av nytraktet kaffe, men enkelte melder om stor suksess med luktalarm. For eksempel har en forskningsstudie ved NIAIST-universitet i Tsukoba, Japan langt på vei bevist at selv lukten av kaffe kan være nok til å vekke en del av oss. Dessuten får du jo lov til å drikke kaffen etterpå. Du kan til og med spare litt dyrkjøpt tid før du må pile ut døra. Nok med et sniff? (Foto: Gisle Oddstad/VG)Nok med et sniff? (Foto: Gisle Oddstad/VG)

2. Lys opp dagen din

Vekkerlamper er stadig populære, og bygger på et enkelt prinsipp: om rommet ditt blir lysere til rett tid, er det mye enklere å stå opp. DinSide har testet virkningen av vekkelamper tidligere, med ganske stort hell, mens Institutt for tverrfaglige kulturstudier på NTNU har hatt stor sukess med ei felleslampe. Rent fysiologisk funker vekkelamper ved at de gradvis trapper opp lyset og på den måten gir kroppen illusjonen av at dagen gryr, skriver Klikk. Det bremser visst blant annet produksjonen av søvnhormoet melatonin. Noen av disse lampene kommer også med duse naturlyder og andre behagelige bakgrunnslyder for å hjelpe til med vekkingen. Og ofte en regelrett alarm om hjernen din slår seg helt vrang. Om det ikke frister å bruke penger på ei ny lampe med det første, hjelper det nok også bare å dra opp gardinene og la sollyset slippe naturlig inn. I hvert fall før det blir vinter.

3. Drikk et kaldt glass vann

Dette betinger at du er av typen som kan våkne tidlig, men sliter å stå opp: Drikk et glass vann før du legger deg, og sett et til på nattbordet. Med én gang du våkner, drikk det andre. Da våkner du visst mye kjappere. Dehydrering skal være en av de viktigste grunnene til at man er litt seig om morgenen, og et solid glass vann er visst en glimrende kur ifølge både KK og Nettavisen.
Enkelt og greit? (Foto: Jan Ovind/VG)Enkelt og greit? (Foto: Jan Ovind/VG)

4. Vibrerende armbåndsur

For døve og tunghørte har vibrerende vekkerklokker lenge vært et glimrende verktøy, men teknikken kan være av nytte for de fleste. Om du vil ha en mobil variant, er det mulig å feste ur som Shake-N-Wake eller Vibro Watch rundt håndleddet, mens blant annet Clas Ohlson og Philips selger vibrerende vekkerur til å ha under puta. I tillegg til å skåne andre i huset for larmen fra vekkinga di, kan de også være diskrete varianter å ta med seg ut på reise eller overnattingsbesøk. For eksempel hvis du vil ta deg en blund på toget uten å våkne opp i Fauske?

5. Programmér døgnrytmen din

Om alt annet skulle feile, eller du rett og slett er lei av å bruke ekstern hjelp, er det siste rådet både det enkleste og det vanskeligste av dem alle: lær deg å stå opp. Og ja, det blir mye enklere om du får nok søvn - mellom sju og åtte timer er anbefalt. Dessuten er visst slumring bare tull. Da er det bedre å sove en halvtime lenger, ifølge søvnforsker Ståle Pallesen. Får du først lyst til å trykke på den forløsende slumreknappen, kan du jo prøve en av de smarte vekke-appene til smarttelefoner i stedet. Mens én går så langt som å donere litt penger til veldedighet hver gang du utsetter vekkinga, tvinger andre deg til å løse nøtter eller gå til andre rom for å skru av alarmen. Noen melder også om stor suksess med appen Sleep Cycle, som måler bevegelsene dine og visstnok vekker deg til akkurat rett tidspunkt. Verdt et forsøk? Uansett hva du velger, kan du nok trøste deg med at du sannsynligvis ikke trenger å gå like voldsomme lengder for å våkne som han i videoen under.