Annonse

Har du en sånn liggende hjemme? Da kan du bli lovbryter

Du har et par måneder på deg.

Sterke laserpekere er ikke noe leketøy selv om de kan være pyntet med barnslige motiver, påpeker politiet. Folk som har slike pekere liggende, må levere dem til politiet innen 1. juli for å unngå å bli lovbrytere.

Egentlig er det allerede forbudt å ha sterke laserpekere uten godkjenning fra Statens strålevern. Forbudet ble innført 1. januar. Men politiet gir laserpekende syndere amnesti til 1. juli. Da er det slutt.

– Da kan du bli anmeldt og få bot dersom du har en sterk laserpeker uten godkjenning. Det skal mye til for å få godkjenning for privatpersoner. Eksempelvis kan privatpersoner tilknyttet astronomiforeninger få bruke sterke lasere for å peke ut stjerner og objekter på himmelen, påpeker politiet.

Mange retter imidlertid laserpekerne mot fly og helikoptre i stedet. Ifølge Luftfartstilsynet ble det hvert år mellom 2009 og 2013 registrert 70-150 hendelser der flygere fikk rettet lasere mot seg. Dette er også noe av grunnen til at sterke laserpekere nå er forbudt.

– Det har blitt forbudt med sterke laserpekere fordi de er skadelige for øynene. Forbudet mot laserpekere kommer også fordi det har vært et problem at piloter har blitt blendet av personer som leker med laser på bakken, opplyser Statens strålevern og Politidirektoratet. (©NTB)