Gratis strikkeoppskrifter for både nybegynnere og eksperter

Ta fram pinnene og fyr opp i peisen, nå kommer vinteren.

(upublisert) Opprettet
Siden det begynner å bli kaldt i været, for ikke å snakke om tid for å nøste opp julegavene snart, er det all grunn til å tro at mange har begynt å plukke opp strikkepinnene igjen. Utvalget av strikkeoppskrifter er aldri dårlig, men det er ikke nødvendigvis så lett å finne gode mønstre som samtidig er gratis. Her har vi samlet fem sider vi tror ethvert garnhode kan sette pris på - som også lar lommeboka være i fred.

1. Drops Design

Hovedgeskjeften til Garnstudio Drops Design er å selge garn- og oppskrifter, men de har også en detaljert søkemotor som tilbyr gratis strikkeoppskrifter for både klær og leker. Mønstrene er som regel i tekstform med enkle illustrasjoner, som gjør dem hendige å skrive ut for analog bruk. Drops' søkemotor anbefaler i stor grad Garnstudios egne garn, men de kan man nok erstatte med tilsvarende garn fra andre produsenter om det er ønskelig.

2. Dale Garn

Dale er en annen garnprodusent som også har et stort utvalg gratis strikkeoppskrifter tilgjengelig på hjemmesidene sine. Hos dem er de organisert som nedlastbare kataloger. Noen kataloger er basert rundt én oppskrift og på et par sider, mens de bildetunge katalogene til for eksempel jul kan være for store til at det er praktisk å skrive dem ut. Dale anbefaler selvsagt mye Dale-garn, men det kan nok også byttes ut med annet garn. (Foto: Colourbox) (Foto: Colourbox)

3. Strikkeoppskrift.com

Hos Strikkeoppskrift.com saumfarer de daglig nettet etter gratis strikkeoppskrifter. Dermed fungerer de selv som en samleside for strikkemønstre. Siden de henviser til andre sider, varierer det hvilken form mønstrene kommer i og hvor utskriftsvennlige de er. Noen er også på dansk, svensk og engelsk. Til gjengjeld skal det nok godt gjøres å finne en mer variert samling gratis strikkeoppskrifter. Og det kommer altså nye hver dag.

4. Hillesvåg Ullvarefabrikk

Hordalandsbaserte Hillevåg Ullvarefabrikk er også en garnprodusent, om enn i litt mindre skala, med en litt spesiell framgangsmåte. De gir deg gratis tilgang til en stor database av forskjellige strikkeoppskrifter, men lar deg betale for dem om du er godt fornøyd. Den vanlige nettbutikken er derimot ikke gratis, så bruk riktig lenke. Også HIFA anbefaler først og fremst sine egne garn.

5. Strikkespinn

I motsetning til de fleste andre sidene på denne lista, drives Strikkespinn av en privatperson: den ivrige entusiasten Edel Marie Storaune. Hun har lagt ut en rekke hjemmelagde strikkemønstre til gratis bruk, der den eneste betingelsen er at man ikke prøver å tjene penger på dem. Så lenge det går fint, får man tilgang til hjemmelagde oppskrifter på alt fra oppvasktørkler til klær. - Jeg er av den oppfatning at alle skal kunne ha muligheten til å strikke enkle, anvendelige plagg ogStrikkespinnbloggen har derfor som mål å vise grunnleggende og enkle fremgangsmåter og lage oppskrifter som kan bidra til økt strikkeglede og fremme kreativiteten blant folk flest, er Edel Maries eget utsagn om motivasjonen bak bloggen. Det kan forresten være lurt å sjekke ektra nøye hvor mønstrene du bruker kommer fra. Piratkopiering eller -deling av strikkeoppskrifter skal være et utbredt problem.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.