Fire triks for å få fyr i peisen med én gang - hver gang

Slik blir det minst mulig prakk med å få det varmt i vedovnen.

(upublisert) Opprettet

1. Begynn med rett ved

- En tørr ved med fuktighet på under 20 prosent er ypperlig til fyring. Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk regnes som den beste, forteller feiermester Kjell Jakobsen til NRK. Han gir et hendig tips for å sjekke om den er tørr nok: gnikk litt oppvasksåpe på den ene enden og blås i den andre. Om veden er der den skal være, kommer det bobler. Ikke bare blir det kjappere fyr i tørr ved, den avgir visst ti til 30 ganger mindre svevestøv ifølge Miljødirektoratet.

2. Pass på at det er nok luft

  • - Av og til kan det være nødvendig å åpne et vindu når peisen tennes, slik at den får nok luft. La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min) er Norsk Varmes tips til å gi peisen nok luft.
Oksygen er jo en av de tre delene i branntrekanten, så inn med lufta!

3. Tenn opp fra toppen, ikke bunnen

Jaggu er ikke dette trikset både lettere, raskere og mer miljøvennlig også. Selv om mange lærer å tenne opp fra bunnen og opp, er visst det omvendte bedre. - Da vil gassene fra veden som ligger under stige opp til flammene ovenfor og antennes. Slik utnytter du energien bedre og reduserer utslippene, har energiforsker og peisekspert Evdard Karslvik tidligere slått fast til Klikk.no. DinSide har for sin del en enkel og grei guide til å tenne opp fra toppen: «Legg to vedkubber i bunnen. Oppå stabler du oppteningspinner i lag med luft imellom, så du kan tenne på den øverste delen. Flammene skal jobbe seg ovenfra og ned, som på et stearinlys.»

4. Ikke vær redd for å jukse litt

Om det begynner å bli ordentlig kaldt og peisen din er litt tverr, eller du rett og slett er for utålmodig til å rote med fyrstikker, finnes det alltid noen tjuvtriks. Tennbriketter er noen saktebrennende luringer som kan gi veden et ekstra lite dytt. Tennposer funker visst også bra, men ifølge DinSide er det brikettene som gir mest krutt for pengene Om alt skulle rakne og du trenger ild , får du kanskje bare ta fram skibrenner. Den gjør i hvert fall underverker for grillen. (Foto: Finn Eirik Strømberg/Aftenposten)(Foto: Finn Eirik Strømberg/Aftenposten)
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer