Fem smarte boligtips som kan spare deg mange tusen i året

På det billigste trenger du bare å bruke et par hundre kroner.

Vi har vært beæret med en uvanlig lang og varm sommer, men før eller siden må høsten og vinteren komme. Da øker energibruken betraktelig, og pengene triller formelig ut døra. Men det trenger ikke å være slik. Selv om varmepumpe kanskje ikke er så gunstig som mange antar, er det mange andre gode tips til å spare både strøm og penger som kan være nedbetalt på kort tid. Her er fem av dem:

1. Etterisolering kan spare deg tusenvis i året

Dine Penger har tidligere hevdet at etterisolering av loft garantert er lønnsomt, mens Hjem.no kaller det den største besparingen du kan gjøre i hjemmet. Vi i Villa skriver at opptil 15-20 prosent av varmetapet i en villa eller enebolig skjer gjennom taket. Derfor er det store penger å spare på et mer energieffektivt loft. Besparingen skal være særlig stor i hus som er over 30 år gamle, siden de ofte ble bygd med bare 10 centimeters isolasjon. Prisen på overhalingen spørs på hvor stort loftet du har, men Dine Penger har anslått at de fleste vil spare mellom 20 og 25 kroner per hundrelapp de bruker. Prisen varierer nødvendigvis etter hvor stort loft du har, men oppussingen vil for folk flest være nedbetalt etter mellom fire og fem år, antyder de. Så kan man også anta at boligen øker i verdi som følge av en bedre energimerking. Om du har lyst til å se hvor mye du kan spare på etterisolering, har isolasjonsprodusentene Rockwool og Glava hver sin kalkulator for slikt. Arbeidet kan gjøres selv, men man bør ta visse forbehold ifølge Vi i Villa. Isolasjon er nøye tilpasset hvert enkelt hus, og man kan få muggskader ved mistilpasset installasjon. Praktisk talt pengesekker. (Foto: Ørn E Borgen/Aftenposten)Praktisk talt pengesekker. (Foto: Ørn E Borgen/Aftenposten)

2. Sparedusjen er nedbetalt på bare måneder

Å bytte ut et vanlig, i overkant raust dusjhode med en sparevariant er et gammelt men effektivt tips. Comfort Hotels har for eksempel installert sparedusj på flesteparten av sine hotellrom for å spare vann. Ifølge ENØK er en generell tommelfingerregel at en sparedusj kapper dusjkostnadene dine i to. De har også et tips for hvordan du kan sjekke om du trenger nytt dusjhode: - Sett termostaten på kaldt, skru på dusjen, hold bøtten under og ta tiden på hvor fort den fylles. Er den full på under 45 sekunder, bør du skifte til sparedusj. DinSide har tidligere anslått at en vanlig familie kan spare nesten 3000 kroner i året på overgangen. Med tanke på at et slikt dusjhode sjelden koster mer enn 100-200 kroner, kan kjøpet betale for seg selv på bare noen måneder. Og det er enkelt å installere selv. Pengene renner ut. (Foto: Foto: Trond Solberg/VG) Pengene renner ut. (Foto: Foto: Trond Solberg/VG)

3. Fang sola!

De kan ligne på solcellepaneler, men solfangere fungerer litt annerledes. I stedet for å lage strøm direkte, varmer solfangere opp vannlagre med energien fra sola. – Selv på overskyede dager er det nok lys til at solfangeren kan produsere varme. Det er mindre å hente i de mørkeste vintermånedene, men når sola kommer tilbake for alvor i februar, kan huseiere med solfangere på taket redusere fyringsutgiftene merkbart, hevder Torkel Åsen fra Norsk Solfangerproduksjon til Vi i Villa. Han anslår at et slikt anlegg er nedbetalt på mellom fem og ti år. SINTEF har forsket på de litt utypiske anleggene, og konkludert med at solfangere er mer effektive enn man hadde antatt. De siterer Enova på at en familie kan spare rundt 8000 kroner i året på å montere solfangere på taket sitt. Installasjonen skal beløpe på 30 000 kroner og oppover, men Enova kan gi deg opptil 20 prosent av den summen i tilskudd. Selskapet støtter også andre miljø- og strømsparingsinvesteringer i hjemmet.
Sydover på kontinentet er solfangere mer utbredt. (Foto: Rolf Øhman/Aftenposten)Sydover på kontinentet er solfangere mer utbredt. (Foto: Rolf Øhman/Aftenposten)

4. Ikke glem vinduene

Et godt isolert hus gir deg økonomiske besparelser på opptil 6000 kroner årlig, og kan redusere klimagassutslippene med 1266 kg hvert år, skriver Klimaløftet. En kjent synder er vinduer, særlig hvis du bor i en eldre bolig. Oljefri.no sier at et kjapt, billig og enkelt hjemmesnekra tips er å bruke tetningslister rundt vinduet. - Enøksentrene har regnet ut at hvert tettede vindu eller dør gjennomsnittlig tilsvarer en innsparing på rundt 60 kroner per år, følger de opp. Slike lister kan fås til rundt 50 kroner stykket, og vil altså kunne betale for seg selv på under ett år. Dessuten sparer de jo miljøet. Om du ikke har tid, råd eller lyst til å isolere i eller rundt vinduene enda, kan det hjelpe mye bare å trekke tunge gardiner foran vinduene på kvelden eller natta! I videoen under ser du Alt Til Boligs tips til isolering av vinduer.

5. Investér i en glup termostat

Sofistikert teknologi blir mer og mer vanlig - de fleste av oss bærer jo en høyavansert maskin i lomma til daglig - og det er blitt lettere å automatisere hverdagsoppgaver. For eksempel får man nå tak i automatiske styringsbokser som kan ta seg av strømsparingen helt uten innblanding. De kan skru av lyset når du uansett sover eller er på jobb, samt løpende justere temperaturen i rom etter hvordan de brukes for å spare strøm og penger. Smartly og Micro Matic er to leverandører av slike tjenester i Norge, hvor teknologien fortsatt ikke er blitt videre utbredt. I førstnevntes tilfelle kan man søke om å få dekket opptil 35 prosent av investeringssummen av Enova. I andre land har automatisering av lys og varme lenge skapt begeistring, og den intelligente termostaten Nest har gått som en farsott de siste årene.
Har du noen glupe triks for å spare lommeboka og/eller miljøet? Del dem veldig gjerne med de andre leserne i kommentarfeltet under, eller hopp inn på Facebook-sida vår Google kjøpte Nest for mer enn 20 milliarder norske kroner i januar. (Foto: Nest) Google kjøpte Nest for mer enn
20 milliarder norske kroner i januar. (Foto: Nest)