Ekspert: - Vask klærne dine så sjeldent som mulig

Slik får du klærne til å vare lengst mulig.

Ekspert: - Vask klærne dine så sjeldent som mulig
(upublisert) Opprettet


 1. Bruk dem oftere


  Det høres kanskje litt selvmotsigende ut, men hvis du vil at klærne dine skal holde lenger, skal du bruke dem oftere, skriver BT.

  - Først og fremst må tøyet brukes, så det ikke ligger og tiltrekker seg møll. Tøyet har også godt av å få luft, sier Ann-Alicia Ilskov til avisen. Hun er tidligere husholderske ved det danske kongehuset og som nå har bloggen Husmoderen.dk.

  Det er vaskemaskinen som sliter mest på klærne, og derfor skal du unngå å vaske dem så lenge som mulig.

  - Med mindre du er håndtverker, eller blir veldig skitten hver dag bør du vaske klærne så sjeldent som mulig, sier Ilsov.

  Hun forklarer at det først er når klærne lukter og har svetteskjolder, eller når det blir tydelige knemerker i buksene, at de skal vaskes.


 2. Ikke bruk tørketrommel


  Ifølge Mats Johansson, lærer og forsker ved Textilhøgskolen i Borås, er det katastrofe for plaggene om du legger dem i tørketrommel, skriver Metro.se.

  Han forklarer at lorestene du finner i filteret til tørketrommelen er fibre som slites bort fra klærne dine, og fortsetter det lenge nok vil det ikke være noe igjen. Derfor er det bedre å tørke klærne utendørs på en snor eller et tørkestativ.

  For å få plaggene til å tørke raskere inne kan du bruke en vifte eller luftavfukter, skriver Side2.


 3. Vask på lavere temperatur


  Å vaske klærne på svært høy temperatur sliter på tekstilene. Med mindre du vasker sengetøy eller veldig skitne klær, trenger du ikke vaske på mer enn 30-40 grader.

  – Vaskemidlene er blitt betydelig bedre den siste tiden, slik at de fungerer bedre også på lavere temperaturer. Dette skyldes i stor grad enzymer i midlene. Derfor vil vask på 30-40 grader ofte fungere bra, spesielt på klær som ikke er veldig skitne, har stipendiat Kirsi Laitala ved Statens institutt for forbruksforskning, tidligere uttalt til NTB.

  Hun forklarer også at det er liten forskjell på å vaske klærne på 30 og 40 grader. Med mer effektive vaskemidler kan klærne faktisk bli renere på 30 graders vask.


 4. Skyllemiddel er unødvendig


  - Skyllemiddel er fullstendig unødvendig og ødelegger den membranen som er i for eksempel sportstøy og håndklær, sier Ann-Alicia Ilskov, som har bloggen Husmoderen.dk.

  Hun råder deg i stedet til å skylle klærne i en blanding halvparten vann og halvparten eddik i en time før du legger klærne i vaskemaskinen.


 5. La klærne tørke et sted uten sollys


  Hvis du tørker klærne på tørkestativ bør du passe på at du ikke lar det stå i direkte sollys. Det får fargene til å falme, skriver BT.

  Du bør også tørke klærne utendørs. En vanlig klesvask inneholder to til tre liker vann, dersom vasken ikke er sentrifugert godt nok. Tørker du klærne innenedørs vil luftfuktigheten stige, og du vil samtidig få lukt fra klærne, såpe og tøymykner. Dette kan føre til et dårlig inneklima i hjemmet, skriver KK.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer