Disse matvarene bør ikke oppbevares i kjøleskapet

Her er 5 ting du bør tenke på når du setter matvarer i kjøleskapet.

(upublisert) Opprettet

1. Disse matvarene må ikke inn i kjøleskapet


Mange ting som burde forblitt på kjøkkenbenken havner i kjøleskapet.

Huffington Post har laget en liste over ti matvarer som aldri bør lagres i kjøleskap. Tomater, poteter, løk, hvitløk, olivenolje, avokado og honning er blant matvarene nettavisen nevner.

Tomater, for eksempel, mister smak av å oppbevares kjølig, mens poteter blir søtere. På grunn av fuktigheten kan løk bli fort myk og dårlig i kjøleskapet.

Med olivenoljen skjer imidlertid det motsatte: den blir hardere og får en smøraktig konsistens, skriver det amerikanske nettstedet.

Godt.no skriver at heller ikke bananer og bær bør lagres i kjøleskap. Egg kan oppbevares i kjøleskap, men det er ikke nødvendig. Romtempererte egg gir bedre smak og luftigere bakst, skriver NRK.

2. Hva er temperaturen i kjøleskapet ditt?


De aller fleste har nok ikke svaret på dette, og det er dumt. Er kjøleskapet ditt for varmt, kan du rett og slett ikke stole varenes holdbarhetsdato. Mattilsynet trekker frem kjøttdeig som en typisk vare som kan bli ødelagt på et par dager ved for høy temperatur.

Kjøleskap skal holde en temperatur på mellom 0 og 4 grader, ifølge Mattilsynet.

– Når temperaturen ligger under fire grader, så formerer ikke bakteriene seg. Da holder maten seg lenge, har Mona Bondevik, seksjonssjef i Mattilsynet i Vestfold, sagt til NRK.

3. Kjøleskapet bør ikke bli for fullt


Er du blant dem som alltid har et stappfullt kjøleskap? Da bør du kanskje gjøre noe med det. Ifølge Mattilsynet kan et kjøleskap fylt til randen gi mindre luftgjennomstrømmning og temperaturen kan lett bli for høy.

– Hvis du har et smekkfullt kjøleskap, fylt med varer som kanskje holder romtemperatur, vil det ta uendelig lang tid før kjøleskapet klarer å jobbe seg ned til en temperatur på fire grader, har veterinær og matforsker Elin Røssvoll i Nofima, sagt til NRK.

Kanskje noe av det du har liggende i kjølkeskapet like gjerne kunne blitt oppbevart i fryseren eller på kjøkkenbenken?

5. Hvordan er temperaturen på det jeg setter i kjøleskapet?


Mange slenger middagsrestene i kjøleskapet før den er skikkelig avkjølt.

Da risikerer man at restene av middagen varmer opp kjøleskapet og kondens gir gode vekstmuligheter for bakterier, ifølge Mattilsynet.

Mattilsynet anbefaler også at varm mat avkjøles raskt, fordi langsom avkjøling øker faren for vekst av bakterier i maten. Kjøl gjerne ned matrestene i et kaldt vannbad før det havner i kjøleskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.