Disse krypene gjemmer seg under gulvet ditt

De fem ekleste krypdyrene i huset ditt.

Ifølge Anticimex, er det billeboom i Norge. Antallet registreringer av brun pelsbille har doblet seg på to år. Og de er ikke de eneste skadedyrene kravler rundt i hjemmet ditt. SOL har samlet fem kryp du skulle ønske du ikke visste at du deler hus med.

1. Brun pelsbille

Disse små, hårete krypene lever ikke bare under gulvet ditt. De trives også i sprekker i lister og tregulv. Pelsbillen, som også går under navnet majorstubille, er mellom tre og fire millimeter store. De formerer seg raskt, og lever av ull, skinn, pels, hår, silke, tørker kjøtt og døde insekter. Sammen med veggdyr, er pelsbiller det skadedyret som øker mest i Norge. Billene kommer gjerne flyvende inn av vinduet, og sprer seg rask fra leilighet til leilighet. Dette hårete krypet godter seg under gulvet ditt. (FOTO: MIROSLAV DEML/ANTICIMEX)Dette hårete krypet godter seg under gulvet ditt. (FOTO: MIROSLAV DEML/ANTICIMEX)

2. Midd

Trodde du at du hadde soverommet i fred, må du tro om igjen. Midd finnes i alle hjem, og lever trolig i store mengder i sengen din. De kvitter seg med avføring ti ganger sin egen vekt, og livnærer seg på døde hudceller fra mennesker. Heldigvis blir de ikke større enn en halv millimeter. Rød hønsemidd lever i fjærene til fugler. (FOTO: COLOURBOX)Rød hønsemidd lever i fjærene til fugler. (FOTO: COLOURBOX)

3. Veggedyr

Veggedyr er et av de verste skadedyrene du kan få i hus. Særlig om natten suger de blod av deg, noe som resulterer i irriterende bitt. De trives best i senger og sofaer, og blir gjerne med hjem fra hoteller og andre steder med stor gjennomtrekk av mennesker. Om huset først er invadert av veggedyr, er de vanskelig å bli kvitt. Veggedyr var nesten utryddet fra 50-tallet, men er nå tilbake for fullt. Disse vil du neppe få i hus. (FOTO: LENNART FALK/ANTICIMEX)Disse vil du neppe få i hus. (FOTO: LENNART FALK/ANTICIMEX)

4. Lopper

Lopper er parasitter som lever av blod fra mennesker og dyr. Blir du blir bitt, kan det føre til ubehagelig kløe. De er ekstremt spretne, og kan hoppe hele 60 ganger sin egen høyde. De forekommer særlig om våren når fugleredene tas i bruk igjen. Lopper lever av å suge blod fra pattedyr og fugler. (FOTO: ANTICIMEX)Lopper lever av å suge blod fra pattedyr og fugler. (FOTO: LENNART FALK/ANTICIMEX)

5. Spiser maten din

Fleskeklanner er et av insektene som kan invadere maten din. De lever blant annet av kjøtt, ost og tørket fisk, men kan også skade skinn. Det er en rekke andre kryp som er ute etter maten din. Særlig mel er populær kost, og kan få besøk av både melbiller, -midd og -møll. Fleskeklannelarvene kan bli 10 til 15 millimeter lange. (FOTO: LENNART FALK/ANTICIMEX)Fleskeklannelarvene kan bli 10 til 15 millimeter lange. (FOTO: LENNART FALK/ANTICIMEX)