Vis mer

Dette bør du gjøre om du vil bli kvitt brunsnegler

Øl og pizza kan være løsningen!

(upublisert) Opprettet
Den tiden av året er her igjen. Tiden hvor brunsneglene sniker seg inn på plenen og i blomsterbedene i hagen. Du har kanskje allerede fått dem?

Lysere tider og noen plussgrader er alt som skal til for at de våkner til, ifølge Store Norske Leksikon.

Men hvordan skal du bli kvitt sneglene? Det finnes mange råd og triks - derfor har SOL samlet noen av dem: 

NB! Se hvilke planter sneglene liker og ikke liker nederst i saken.

Ta de så tidlig som mulig


Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter forteller til Abcnyheter at de små nyklekkede sneglene tilbringer vinteren på lune og fuktige steder.

- Etterhvert som det nå blir varmere kryper de atter frem for å finne mat. Så vokser og spiser og koser de seg hele våren, til de begynner paringen i sommer. Jo tidligere man blir kvitt dem, jo bedre er det!

Gi sneglene kaffe


(FOTO: NTB scanpix)

Forskere anbefaler kaffe som effektivt middel mot snegler. Derfor kan det være smart å samle kaffegrut. Bakgrunnen er funn som blant annet amerikanske forskere har gjort, skriver NRK.

Brunsnegler og andre snegler tåler nemlig veldig lite koffein.

- Jeg fjerner alt ugresset, og planter det jeg skal ha, og så dekker jeg jorda rundt med om lag en cm kaffegrut. For da skjer det minst tre positive ting på en gang: Gruten holder sneglene unna i lang tid, det stopper ugress, og det tilfører jorda næring, sier Erling Fløistad, snegleekspert og forsker på Bioforsk Plantehelse på Ås.

Nemaslug


Nematodemiddelet Nemaslug er det flere eksperter som råder deg til å bruke. Det er en naturlig måte å bekjempe sneglene på som er helt ufarlig for mennesker og husdyr.

Ifølge Aftenposten er dette følgende måte du bør bruke det på: 

Først bør du ha samlet inn store mengder med snegler. Så løser du opp en pakke Nemaslug opp i lunkent vann i en bøtte (1 pakke kan løses opp i 50 liter vann). Deretter legges sneglene over i et dørslag (sil) og dyppes i bøtta, før de klippes i to med en vanlig saks og føres tilbake i bøtta.

Sneglerestene legges ut som åte på skyggefulle steder og der snegler ellers trives. Tøm middelet som er igjen i bøtta over sneglerestene og da vil det ikke ta lang tid før friske snegler kjenner lukten og strømmer til.

Sneglene spiser restene av sine artsfrender, blir selv smittet og dør – og blir i neste runde spist av andre, friske snegler som også blir syke og dør. Snart er boligområdet sneglefritt.

Sneglefelle med pizza og øl


(FOTO: NTB scanpix)

Det er ikke bare mennesker som er glade i pizza og øl. Skal vi tro TV 2 Hjelper deg, som testet hva sneglene foretrekker, er dette noe sneglene også liker.

Lag en derfor en sneglefelle av en plastboks, for eksempel en isboks, og lag noen rør inn til boksen. Hell øl i boksen. Sneglene vil slite med å komme seg ut, og de vil drukne i ølet.

Ifølge Aftenposten kan du kjøpe det aller billigste ølet. Det har ingenting å si om det er alkohol i ølet, eller ikke.

Styr unna salt


(FOTO: NTB scanpix)

Dinside skriver at man bør styre unna salt når det gjelder sneglene. Selv om det dreper sneglene, risikerer du å skade vekster og jordsmonn.

Snegleforsker ved Bioforsk, Erling Fløistad, sier seg enig og råder heller å smale opp sneglene i en bøtte, og så strø salt over dem.

- Strør man salt over sneglene, kan man se at det blir en brun flekk i plenen der etterpå, sier han til Østlands-Posten.

August er parringstid


Ifølge Aftenposten er det parringstid for brunskogsneglene i august. Da bør du være ekstra opptatt med å lokke, plukke og drepe snegler.

Eggene, som bør ødelegges, er kulerunde, melkehvite og cirka tre millimeter i diameter. Typiske plasser hvor du finner eggene er under steiner og planker, eller andre fuktige skjulesteder.

- Hver snegl legger inntil 400 egg. Ganger du det med for eksempel 25, så får du 10.000 snegler til våren, sier Erling Fløistad, seniorforsker i Bioforsk Plantehelse.

Dette er sneglenes favorittplanter


(FOTO: NTB scanpix)

Disse plantene er sneglenes favoritter:

Aster, bønner, erter, fioler, hosta, hvite margeritter, høstfloks, iris, jordbær, klematis, kålvekster, krokus, ligularia, lupiner, løvetann, persille, potet, påskeliljer og andre liljer, riddersporer, salater, selleri, sommergeorginer, stemorsblomst, tagetes, vårfloks og valmuer.

Disse plantene er ikke sneglene så glad i:

Astibe, begonia, bringebær, bjørnebær, dill, fuksia, geranium, isop, lavendel, løvemunn, margerittkultivaren Maggy White, pelargunium, rhododendron, roser, stikkelsbær, kjempevalmue, krypfredløs, steinfrø.

(Kilde: Bioforsk)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.