Bruker du også skyllemiddel feil?

Kan sette vond lukt og ødelegge klær.

(upublisert) Opprettet
Supermarkedkjeden Irma fjernet mandag skyllemiddel fra hyllene i alle sine 81 butikker i Danmark. - Skyllemiddel er et produkt som forårsaker miljøforurensning i vannet. Det er et unødvendig produkt. Det finnes en rekke alternativer man kan bruke for å gjøre tøyet mykt, sier miljøsjef i Irma, Signe Frese til DR.

Trenger vi egentlig skyllemiddel?

I tillegg til at tøyet blir mykt, bruker mange av oss skyllemiddel fordi det skal lukte godt og friskt av klær og håndklær. Men det stikk motsatte kan faktisk skje. Skyllemiddelet kan være synderen om det lukter vondt av nyvasket tøy, skriver KK. - Har du klær i syntetiske stoffer, dropp for all del skyllemiddel, sier Ingun Grimstad Klepp i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til magasinet. Har det først satt seg lukt i klærne, anbefaler SIFO at du vasker dem uten skyllemiddel. Er du heldig, forsvinner lukta, enten med en gang eller etter noen vask.

Ikke bruk skyllemiddel når du vasker dette

I en sak på Dinside.no frarådes det å bruke skyllemiddel når man vasker håndklær, både kjøkken- og badevarianter. Anbefalingen søttes av Siv Egger ved Ikea. - Skyllemiddel reduserer nemlig absorberingsevnen til håndklærne, og bør derfor unngås om du ikke vil ende opp med håndklær som både trekker til seg mindre vann når du tørker deg, men som også føles hardere og grovere mot huden, sier Egger til Klikk.no. Skyllemiddel bør heller ikke brukes ved vask av elastiske jeans eller andre plagg med stretch i, skriver Dinside. Dette fordi enzymene i tøymyknere løser opp stretchfibrene, og plaggene mister form.

Slik får du mykt tøy uten skyllemiddel

I forbindelse med at Irma fjerner skyllemiddel fra danske butikkhyller, har DK snakket med profesjonell husmor og innehaver av nettsiden husmoderen.dk, Ann-Alicia Ilskov. Hun anbefaler eddik. - Bruk en halv desiliter til en hel vask. Man trenger ikke være nervøs for at tøyet kommer til å lukte eddik. Det er så mye vann i en vanlig vask at lukten skylles ut. Hun legger også til et triks hun selv aldri har prøvd. - Jeg har hørt at at man i for eksempel USA bruker natron, som jo også har evnen til å gjøre hvit tøy hvitere, sier Ilskov.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.