Advarer mot slike vasketabletter

- Alle med små barn burde bruke tradisjonelle vaskemidler.

(upublisert) Opprettet
- Alle småbarnsforeldre bør bruke tradisjonelle vaskemidler, advarer Dr. Gary Smith til Reuters i videoen under. Han ledet en nylig forskningsgruppe som kom fram til at vasketabletter med flytende innhold, såkalte pods, kan være svært skadelige - til og med dødelige for de små. På grunn av et fargerikt og innbydende utseende lar mange småbarn seg samtidig friste til å putte de vannoppløselige vaskemidlene i munnen.

- Verre enn vanlige midler

I USA skal over 700 barn ha blitt innlagt på sykehus mellom 2012 og 2013 etter å ha inntatt slike tabletter. Ett av dem døde. Symptomene på inntak skal strekke seg fra oppkast og kvalme til koma i ekstreme tilfeller. Forskerne bedyrer at de fleste barn som inntar tablettene heldigvis kommer godt ut av det, men at det kan gå veldig galt. - De nye pod-ene framkaller alvorlige symptomer som vi ikke har sett hos tradisjonelle vaskemidler tidligere, hevder Smith i et intervju med Reuters. Væskebaserte oppvasktabletter er også til salgs i Norge.

Eksploderte i ansiktet

Her i Norge fikk kokken Maureen Bjerkan Olsen i Alta en annen alvorlig opplevelse med slike tabletter. Da hun skulle skille to lignende oppvasktabletter av merket Yes fra hverandre, eksploderte en av dem i ansiktet hennes. – Jeg rakk å registrere en blanding av det flytende middelet og pulveret komme mot ansiktet mitt. I neste sekund kjente jeg en intens smerte i det høyre øyet, forteller hun til Altaposten. Olsen fikk rifter på øyet som muligens etterlater permanent synsskade når de gror, og ber alle utvise forsiktighet når de håndterer tablettene.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.