Advarer mot slike vasketabletter

- Alle med små barn burde bruke tradisjonelle vaskemidler.

- Alle småbarnsforeldre bør bruke tradisjonelle vaskemidler, advarer Dr. Gary Smith til Reuters i videoen under. Han ledet en nylig forskningsgruppe som kom fram til at vasketabletter med flytende innhold, såkalte pods, kan være svært skadelige - til og med dødelige for de små. På grunn av et fargerikt og innbydende utseende lar mange småbarn seg samtidig friste til å putte de vannoppløselige vaskemidlene i munnen.

- Verre enn vanlige midler

I USA skal over 700 barn ha blitt innlagt på sykehus mellom 2012 og 2013 etter å ha inntatt slike tabletter. Ett av dem døde. Symptomene på inntak skal strekke seg fra oppkast og kvalme til koma i ekstreme tilfeller. Forskerne bedyrer at de fleste barn som inntar tablettene heldigvis kommer godt ut av det, men at det kan gå veldig galt. - De nye pod-ene framkaller alvorlige symptomer som vi ikke har sett hos tradisjonelle vaskemidler tidligere, hevder Smith i et intervju med Reuters. Væskebaserte oppvasktabletter er også til salgs i Norge.

Eksploderte i ansiktet

Her i Norge fikk kokken Maureen Bjerkan Olsen i Alta en annen alvorlig opplevelse med slike tabletter. Da hun skulle skille to lignende oppvasktabletter av merket Yes fra hverandre, eksploderte en av dem i ansiktet hennes. – Jeg rakk å registrere en blanding av det flytende middelet og pulveret komme mot ansiktet mitt. I neste sekund kjente jeg en intens smerte i det høyre øyet, forteller hun til Altaposten. Olsen fikk rifter på øyet som muligens etterlater permanent synsskade når de gror, og ber alle utvise forsiktighet når de håndterer tablettene.