7 vanlige kjøleskaptabber du bør unngå

Kan ødelegge mat og gjøre deg syk.

(upublisert) Opprettet

1. Feil temperatur

Trolig er det mange som har (altfor) varme kjøleskap. Ifølge Mattilsynet bør kjøleskapet holde en temperatur på mellom 0 og 4 grader. - Når temperaturen ligger under fire grader, så formerer ikke bakteriene seg. Da holder maten seg lenge, har Mona Bondevik, seksjonssjef i Mattilsynet i Vestfold, sagt til NRK. Er kjøleskapet ditt varmere enn fire grader, er det ikke sikkert du kan stole på holdbarhetsdatoen. Mattilsynet trekker frem kjøttdeig som en typisk vare som kan bli ødelagt på et par dager ved for høy temperatur.

2. Dette skal ikke i kjøleskapet

Mange ting som burde forblitt på kjøkkenbenken havner i kjøleskapet. Huffington Post har laget en liste over ti matvarer som aldri bør lagres i kjøleskap. Tomater, poteter, løk, hvitløk, olivenolje, avokado og honning er blant matvarene nettavisen nevner. Tomater, for eksempel, mister smak av å oppbevares kjølig.  Godt.no skriver at heller ikke bananer og bær bør lagres i kjøleskap. Egg kan oppbevares i kjøleskap, men det er ikke nødvendig. Romtempererte egg gir bedre smak og luftigere bakst, skriver NRK. Tomater mister smak i kjøleskap. (Foto: Colourbox)Tomater mister smak i kjøleskap. (Foto: Colourbox)

3. Dårlig renhold

- Vask kjøleskapet hver uke!, skriver NRK, og siterer eksperter danske Søndagsavisen har snakket med. Ifølge en dansk undersøkelse fra 2011, rengjør bare 7 prosent kjøleskapet ukentlig. Det gir gode forhold for at det kan danne seg muggsopp i gamle matrester. - Noen av giftstoffene i muggen kan være meget skadelige for cellene i kroppen. Å leve et helt liv med et skittent kjøleskap kan være helseskadelig, opplyste det danse Mattilsynet i forbindelse med undersøkelsen. 

4. Ikke fyll kjøleskapet til randen

Spesielt før høytider som jul og påske fyller mange opp kjøleskapet. Det kan skape temperaturproblemer, melder Mattilsynet. Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. - Hvis du har et smekkfullt kjøleskap, fylt med varer som kanskje holder romtemperatur, vil det ta uendelig lang tid før kjøleskapet klarer å jobbe seg ned til en temperatur på fire grader, sa veterinær og matforsker Elin Røssvoll i Nofima, til NRK før påsken i år. Unngå overfylt kjøleskap. (Foto: Colourbox)Unngå overfylt kjøleskap. (Foto: Colourbox)

5. Ikke sett varm mat i kjøleskapet

Det er fort gjort å slenge middagsrestene i kjøleskapet, ofte før den er avkjølt. Ifølge Mattilsynet har kjøleskap begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Middagsrestene varmer opp kjøleskapet og kondens gir gode vekstmuligheter for bakterier. Mattilsynet anbefaler også at varm mat avkjøles raskt, fordi langsom avkjøling øker faren for vekst av bakterier i maten. Sett gjerne gryten i kaldt vann før du setter den i kjøleskapet.

6. Vet du hvilken vei du skal skru?

Klikk.no har skrevet en sak om hvilken vei du skal skru om du ønsker et kjøligere kjøleskap. Og det er faktisk ikke så rart at noen bommer. - Mest sannsynlig er årsaken til dette at vi er vant til at jo kaldere det er værmessig, jo lavere temperatur. Men når det kommer til kjøleskap er det altså jo høyere tall, jo lavere temperatur, opplyser kundeservice-behandler Linette Andersen ved kundeservice i Whiteaway.no til Klikk. Mål gjerne temperaturen i kjøleskapet med et termometer. (Foto: Colourbox)Mål gjerne temperaturen i kjøleskapet med et termometer. (Foto: Colourbox)

7. Kjøtt og fisk nederst

Det kan være store temperaturforskjeller i et kjøleskap. Det kan skille flere grader fra bunn til topp. Mattilsynet skriver at den nederste delen ofte er den kaldeste. Plassér derfor lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk nederst. Det er også viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat i kjøleskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.