Vis mer

7 ting du bør vaske hver dag

Det ser kanskje rent ut, men ...

(upublisert) Opprettet
Mange tenker nok at de vasker nok og ofte, og det er mye i et hjem som skal holdes rent til en hver tid. Det samler seg nemlig mye skitt og bakterier i boligen i løpet av kort tid, derfor er det enkelte ting som har behov for å vaskes oftere enn andre.

Heidi Sanne, som jobber i Krefting, mener vi ikke bør sluntre unna den daglige vasken.

– Det skal ikke så mye til, men vi er flinke til å slurve med vaskingen hvis vi ikke ser at det er skittent. Men selv om det ser noenlunde rent ut, er det noen ting du uansett bør vaske hver dag, sier Sanne til Ifi.no.

Oppvaskkum og vask


Mange hopper over oppvaskkummen når de vasker over benkeplatene, men om det er noe som trenger en daglig vask, så er oppvaskkummen, mener Heidi Sanne.

- Tenk så mye som helles her i løpet av en dag; gamle matrester, sauser og fett – og det blir ikke rent bare fordi det renner mye vann der, vi må vaske ordentlig, forklarer hun til Ifi.

Side2 skriver at du kan fylle vasken med vann, og ha i en skje med klor, mens du vasker over benkeplatene. La det virke i cirka fem minutter før du tar ut proppen. Så enkelt skal du ha en skinnende ren vask.

(FOTO: NTB scanpix)

Kaffemaskinen eller trakteren


Ifølge Norsk Kaffeinformasjon renser bare halvparten av oss kaffemaskinen ofte nok.

- Mitt inntrykk er at mange ikke tenker rensing i det hele tatt, sier salgssjef hos Norsk Kaffeinformasjon, Mona Hegrenes, til Klikk.no.

Hun forklarer også at rengjøring av kaffeutstyret er viktig for både vedlikehold av maskinene og for smak. I tillegg anbefaler hun at hele maskinen renses hver fjortende dag.

Har du ikke kaffemaskin, men kaffetrakter bør denne gås over hver dag, ifølge Side2.no. Den kan nemlig trekke til seg både mugg og bakterier, og de løse delene bør vaskes hver dag. Dette gjelder også om du har løse deler til en nyere kaffemaskin.

Speil


Noen av oss har flere speil rundt om kring i huset. Og speil tiltrekker seg ofte støv som blir liggende. Speilene på badet kan også fort bli grisete, derfor anbefaler Heidi Sanne, som jobber i Krefting, at man bør gå over speilet hver dag.

Kjøkkenbenk, stue- og kjøkkenbord


Kjøkkenbenken er et område som er i bruk hver eneste dag. Men selv om det hovedsakelig er matlaging som foregår her, er det likevel ikke bare matvarer og kjøkkenutstyr vi legger på benken.

Du føler deg kanskje litt skyldig nå? Da er du nok ikke alene. Både vesker, handleposer, mobiltelefoner og andre ting har en tendens til å bli plassert på kjøkkenbenken. 

- Jeg tenker at å sette håndveska på kjøkkenbenken ikke er så lurt. Den setter man jo rundt overalt – og ofte på gulvet, sier sykepleier ved Smittevernkontoret i Drammen, Tone Nilssen, til KK.no.

I tillegg kan det være lurt å vaske over andre overflater, som stuebord og kjøkkenbord. Det legger seg ofte rester av mat, støv og annet smuss som bør vaskes vekk. Selv om det ikke ser ut som det trengs, kan det være en grei huskeregel.

(FOTO: NTB scanpix)

Toalettsetet


Rengjøringsekspert og rådgiver hos Teknologisk Institutt, Lena Furuberg, forteller til Abcnyheter at man bør ha én vask i uken som hovedregel. Likevel kan det være lurt å gå over toalettet oftere.

– Jo flere det er i husholdningen, jo oftere blir toalettet og badet benyttet. Det kan være at man da må rengjøre badet oftere enn én gang per uke, kanskje så ofte som tre ganger – avhengig av hvor skittent det er, sier hun.

Heidi Sanne, er enig og mener man bør gå over toalettsetet hver dag.

- Mange venter med å vaske toalettsetet til de tar den ukentlige vasken av boligen. Men egentlig bør også dette vaskes hver dag. Bare tørk raskt over – det er gjort på få sekunder.

Les også: Så ofte bør du egentlig vaske toalettet

Dusjen


Det er kanskje ikke mange av oss som vasker dusjen hver dag, og du trenger nødvendigvis ikke det heller. Men ifølge Side2 er det lurt om du drar over dusjen med en nal etter du har dusjet. Dette er for å unngå mugg.

Selv om du ikke trenger å vaske dusjen og badekaret hver dag, råder likevel Philip Tierno Jr. ved New York University Langone Medical Center deg til å vaske begge deler en gang i uken.

Tierno er ekspert på basillusker, og ifølge Dinside.no bør vi være nøye med å vaske dusjen fordi det dannes et belegg av bakterier som heter biofilm.

- Den eneste måten å bli kvitt biofilm på er å skrubbe med en svamp og såpe. Det hjelper ikke en gang å bare spraye på med renseprodukter. Det må mekanisk hjelp til, sier Tierno.

Kjøkkenhåndkleet


Side2 skriver om en studie utført av USDA, hvor det kommer fram at kjøkkenhåndkle er noe av det skitneste i hele huset.

Dette i seg selv er en grunn til at du kanskje bør bytte ut kjøkkenhåndkleet ditt oftere enn du tror. Ifølge Malin Skaar, leder av Lilleborgs forbrukerservice, bør du også bruke ulike håndklærne til ulike bruksområder, samt være raus på utbytting av håndkle.

- Det kommer an på hvor mye man bruker det, men jeg vil si cirka hver 2-3 dag, eller hvis det får synlige flekker, sier Skaar til Dinside.no.

(FOTO: NTB scanpix)

Pollensesong: Støvsug oftere


Ikke nok med at enkelte områder og ting i huset bør vasket oftere enn andre, når pollensesongen er i gang skal støvsugeren tas i bruk flere ganger.

Er du plaget mye av pollen bør du støvsuge hver dag og være ekstra nøye med renholdet innendørs, skriver NRK

- Da reduseres mengden av pollen i innemiljøet, noe som bidrar til at færre pollenkorn fester seg til klær og tekstiler når de virvles rundt i boligen, sier seniorrådgiver Kai Gustavsen i Astma- og Allergiforbundet.

Legg til sol_no på SnapChatVi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.