6 vanlige vaskemaskin-tabber mange gjør

En liten feil kan ødelegge klesplaggene dine.
 1. Glemmer å dra opp glidelåsene


  Glidelåsen på jeansen og hettegenseren må være lukket når vasken startes. Hvis ikke kan de andre plaggene bli skadd.

  - Å lukke igjen er tryggest – både for låsen og for andre ting. Vaskeposen kan være fint for plagg som lett vikler seg inni og dras eller har andre problematiske detaljer, sier Ingun Grimstad Klepp, forbruksforsker ved SIFO, til KK.


 2. Vasker for lite av gangen


  Mange av oss slenger rett og slett inn altfor få plagg av gangen. Det hevder i hvert fall Klepp overfor Klikk.no:

  - Det er vanlig å putte inn for lite klær i vaskemaskinen, og det resulterer i unødvendig mye vask. Jeg foreslår at man prøver å ta en bøtte, sette den på vekta og fylle opp klær til fem kilo, slik at man ser hvor mye det faktisk er.


 3. Vasker for sjelden på høy temperatur - får sur lukt


  Av og til kan det lukte surt av klærne etter at de har blitt vasket. Dette kan skyldes at du vasker på for lave temperaturer, skriver Dinside.

  I en artikkel på nettsiden anbefales det å ta kokevask med jevne mellomrom - enten med eller uten klær. Vaskemaskin-leverandøren Siemens foreslår hver 14. dag.


 4. Misfarger klærne i sola


  Bruker du vaskemiddel for hvitt tøy også på den fargede vasken, risikerer du at klærne blir misfarget. Men det kan også skje om klesvasken henger til tørk ute i sola.

  - Solen også har en blekningseffekt, forteller Klepp til KK.


 5. For dårlige til å sortere


  Sorterer du bare klesvasken etter farger? Da bør du gjøre en bedre jobb. Du må alltid huske å sortere etter ulike materialer og grad av skittenhet.

  - Du bør sortere ut ifra skittenhetsgrad og hva slags program/temperatur som anbefales. Noe tøy (kroppsnært) bør opp i 60 grader for å bli hygienisk rent, mens annet tøy kanskje kun trenger en oppfriskning, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice, til KK.


 6. Bruker skyllemiddel på feil materialer


  I en sak på Dinside.no frarådes det å bruke skyllemiddel når man vasker håndklær, både kjøkken- og badevarianter. Anbefalingen søttes av Siv Egger ved Ikea.

  – Skyllemiddel reduserer nemlig absorberingsevnen til håndklærne, og bør derfor unngås om du ikke vil ende opp med håndklær som både trekker til seg mindre vann når du tørker deg, men som også føles hardere og grovere mot huden, sier Egger til Klikk.no.

  Skyllemiddel bør heller ikke brukes ved vask av elastiske jeans eller andre plagg med stretch i, skriver Dinside. Dette fordi enzymene i tøymyknere løser opp stretchfibrene, og plaggene mister form.
Legg til sol_no på SnapChat