5 ting du bør tenke på når du setter ting i kjøleskapet

Mange gjør feil.

1. Hva er temperaturen i kjøleskapet ditt?

Sjekk temperaturen i kjøleskapet. (Foto: Colourbox) De aller fleste har nok ikke svaret på dette, og det er dumt. Er kjøleskapet ditt for varmt, kan du rett og slett ikke stole varenes holdbarhetsdato. Mattilsynet trekker frem kjøttdeig som en typisk vare som kan bli ødelagt på et par dager ved for høy temperatur. Kjøleskap skal holde en temperatur på mellom 0 og 4 grader, ifølge Mattilsynet. – Når temperaturen ligger under fire grader, så formerer ikke bakteriene seg. Da holder maten seg lenge, har Mona Bondevik, seksjonssjef i Mattilsynet i Vestfold, sagt til NRK.

2. Bør det egentlig ligge i kjøleskapet?

Nei, det er ikke alltid som bør lagres i kjøleskap. (Foto: Colourbox) Det er fort gjort å legge alt av frukt og grønt i kjøleskapet. Men det er ikke alt som har godt av kjølig lagring. Banan, tomat, avokado, eple, melon, løk/hvitløk, squash og agurk er blant matvarene som av forskjellige grunner ikke bør lagres for kaldt. Det som gjør det hele litt avansert, er at de samme matvarene ikke nødvendigvis heller trives i romtemperatur. Bananer, for eksempel, holder seg best ved rundt 15 grader, skriver NRK. Danske forbrukerrådet Tænk har laget en fin oversikt over hvordan du best lagrer frukt og grønt.

3. Er kjøleskapet for fullt?

Ikk fyll kjøleskapet til randen. (Foto: Colourbox) Er du blant dem som alltid har et stappfullt kjøleskap? Da bør du kanskje gjøre noe med det. Ifølge Mattilsynet kan et kjøleskap fylt til randen gi mindre luftgjennomstrømmning og temperaturen kan lett bli for høy. – Hvis du har et smekkfullt kjøleskap, fylt med varer som kanskje holder romtemperatur, vil det ta uendelig lang tid før kjøleskapet klarer å jobbe seg ned til en temperatur på fire grader, har veterinær og matforsker Elin Røssvoll i Nofima, sagt til NRK. Kanskje noe av det du har liggende i kjølkeskapet like gjerne kunne blitt oppbevart i fryseren eller på kjøkkenbenken?

4. Hvor bør akkurat dette ligge?

Tenker du over hvor du legger kjøtt i kjøleskapet? (Foto: Colourbox) Ikke bare sleng maten inn i kjøleskapet. Det kan være betydelige temperaturforskjeller i et kjøleskap - gjerne flere grader fra bunn til topp. Som oftest er den nederste delen den kaldeste, ifølge Mattilsynet. Sørg derfor for å plassere lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk nederst.  Det er også viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat i kjøleskapet.

5. Hvordan er temperaturen på det jeg setter i kjøleskapet?

KJøl ned middagsrestene før de havner i kjøleskapet. (Foto: Colourbox) Mange slenger middagsrestene i kjøleskapet før den er skikkelig avkjølt. Da risikerer man at restene av middagen varmer opp kjøleskapet og kondens gir gode vekstmuligheter for bakterier, ifølge Mattilsynet. Mattilsynet anbefaler også at varm mat avkjøles raskt, fordi langsom avkjøling øker faren for vekst av bakterier i maten. Kjøl gjerne ned matrestene i et kaldt vannbad før det havner i kjøleskapet.