Vis mer

4 ting du helst ikke vil vite om sengen din

Og et knallbra "vasketriks".

(upublisert) Opprettet


Flere steder i Norge er det vår i luften, og sammen med endring i årstiden melder behov for en skikkelig rengjøring seg.

Men selv om mange, for ikke å si de fleste, er flink på en sikkelig rydde- og vaskesjau, så er det alltid ting som blir glemt eller oversett. Madrassen din kan fort være en av disse tingene.

Les også: 6 smarte måter du lett kan vaske med salt på

SOL har samlet fire grunner til at du burde lufte soverommet og vaske madrassen. Vi har også et genialt tips dersom madrassen lukter: 


 1. Vi svetter en halv liter hver natt


  Overmadrassen din har pustende egenskaper som er fuktdrenerende, litt på samme måte som treningsklær. Og bra er det.

  - I snitt svetter alle omkring en halv liter i løpet av en natt. Dette tilsvarer omkring 180 liter svette i året, som sirkulerer gjennom madrassen din, forteller Jørn Pettersen ,salgssjef i Jensen Norge, til KK.no.

  Så en overmadrass burde, på lik linje med treningsklærne dine, både vaskes og renses, og på et tidspunkt byttes ut.


 2. Det kan oppstå muggsopp ved sengen


  – Hvert menneske puster ut vanndamp som tilsvarer opptil én liter vann i døgnet, og mye vil da frigjøres på soverommet. Når denne væsken ikke luftes ut, lukker man problemet inne, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam, til Trønderavisa.

  I følge Nasjonalt folkehelseinstitutt er det en sammenheng mellom fuktig inneklima og mugglukt og luftveisinfeksjoner. Og mye tyder på at muggsopper spiller en viktig rolle, skriver Klikk.no.

  Senger som står inntil en yttervegg er en risiko da det kan dannes kondens og dermed muggsopp på veggen som er dekket av møbler.


 3. Hår, støv og bakterier dobler madrass-vekten


  I gjennomsnitt mister et menneske omtrent 1,5 millioner hudceller i timen. Hvis vi tar utgangspunkt i at du sover 8 timer i døgnet så blir det mye hudavfall i sengen, på laken og på hodeputen.

  Hudceller er også det husstøvmidden lever av, og midd er den tredje største årsaken til allergi, bare slått av pollen og dyrehold, skriver Aftenposten.

  Som om det ikke var ekkelt nok å tenke på så kan Dinside fortelle at en madrass vil doble vekten sin hvert tiende år på grunn av opphopningen av kroppshår, dyrehår, bakterier, kjemikalier, støv, midd og så videre.


 4. Husstøvmidd kan gi allergier


  Dette er den vanligste krabaten som er å finne på soverommet og aller mest i sengetøy, madrasser og sengebunn, skal man tro Astma- og Allergiforbundet.

  Midden er en underklasse av edderkoppdyr, og er helt ufarlig for mennesker bortsett fra at de lett gir allergier. Den lever i cirka to månender og hunnen legger mellom 20 og 30 egg om gangen, så de kan fort bli mange om forholdene ligger til rette.

  Men det er ikke alle som er enige i at midden lever i sengen din:

  - Oppfattelsen er en meget stor misforståelse, som dessverre er veldig utbredt. Du vil finne ti ganger mer støvmidler i for eksempel et gulvteppe, sier Jens Korsgaard, spesiallege i lungemedisin, i følge Dinside.


 5. Hvis madrassen lukter


  Mellom svette, midd og døde hudceller så finnes det nok av grunner til at madrassen burde vaskes oftere enn folk flest gjør.

  Amerikanske Melissa Maker, som driver et rengjøringsfirma og har den populære Youtube-brukeren Clean My Space, har et enkelt triks for å fjerne vond lukt fra senga.

  Først støvsuger du madrassen. For å ta bort vond lukt drysser du natron over den, og lar det ligge i 30 minutter før du støvsuger det opp. Dette skal gjøre underverker for madrassen, hevder Melissa Maker.

  Les mer: Smarte natrontriks


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.