Annonsørinnhold

Lån

Hva vil det si å ta opp lån? Hvilket bør du velge og hvordan får du det innvilget? Dette og mer til vil du få informasjon om i denne artikkelen.

B
B Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innen finans og økonomi er det mye som ikke er allmennkunnskap. Vi håper at denne artikkelen kan være opplysende og gjøre det lettere for deg i din neste låneprosess.

check icon

Det er helt uforpliktende

check icon

Det koster deg ingenting

check icon

Du får det beste tilbudet

Søk lån her - vi sammenligner lånetilbudene på dine vegne.

Søknaden vurderes av 21 banker, slik at du får det beste tilbudet.

Eff. rente 15,90%, kr 100.000, o/5 år. Kostnad kr 40.256, totalt kr 140.256

Dette er et lån
Et lån er en økonomisk bindende avtale mellom to parter. Ofte er denne avtalen mellom en bank og dens kunde - enten privatperson eller bedrift, der kunden låner penger og banken tar betalt i form av gebyrer og renter.

Alle banker vurderer en søknad individuelt ut fra søkers økonomi, og ofte operer bankene med faste satser. Derfor vil du få forskjellige tilbud fra forskjellige banker når du søker.

Den individuelle renten kalles nominell rente. Den totale kostnaden av lånet kalles effektiv rente, og den finner du ved å legge sammen den nominelle renten med alle gebyrer.

Med og uten sikkerhet

Når du søker lån, har du valget mellom å søke med eller uten sikkerhet. Dette er begreper som er ukjente for mange, men det er svært viktig å vite forskjellen.

Lån med sikkerhet

Skal du ta opp et lån med sikkerhet, må du stille med sikkerhet til banken. Jo mer sikkerhet du har å tilby, jo billigere vil lånet bli. Det er vanlig å stille med både egenkapital og en gjenstand av verdi som sikkerhet, for eksempel bolig eller bil.

Hva du stiller sikkerhet i, avhenger av hva du skal finansiere, for eksempel stiller du med sikkerhet i boligen når du tar opp et boliglån. Du kan også stille med bil som sikkerhet, for eksempel om du skal ta opp et billån.

Lån uten sikkerhet

Et lån uten sikkerhet er ganske selvbeskrivende - her slipper du å stille med sikkerhet i verdi eller egenkapital. Da banken sitter uten garanti for å få tilbakebetaling, vil renten her være høyere enn om du hadde stilt med sikkerhet.

Om du ikke har verdier som banken kan ta sikkerhet i, er for eksempel et forbrukslån et godt. Det er også mulig å ta opp et smålån eller ta i bruk et kredittkort.

Her gjør du lurt i å gjøre en grundig undersøkelse av markedet og hva de forskjellige bankene kan tilby deg, da bankens vilkår vil ha stor påvirkning på totalkostnadene.

Forbrukslån

Forbrukslån er en av de vanligste formene for lån uten sikkerhet. Om du får det innvilget, hvilke vilkår du får, samt hvor høy renten er, baseres på en individuell kredittsjekk og din betalingsevne.

Størrelsen på et forbrukslån kan være på alt fra 10 000 til 500 000 kroner, og har som oftest en betalingstid på 15 år eller mindre. Du trenger ikke oppgi hva du skal bruke pengene på, slik som du er pliktig til å gjøre med for eksempel et boliglån.

Smålån

Et smålån er ganske likt et forbrukslån, bare mindre. De har også noe høyere rente, da de er lett tilgjengelige og har lave krav til kredittopplysninger. Dermed er de mer kostbare enn et forbrukslån.

Kredittkort

Et kredittkort er også usikret. Du søker om et kort med en viss kredittgrense, som du får innvilget basert på en kredittsjekk og din personlige økonomi. Her får du vanligvis en rentefri periode på 4-6 uker, men ingen fast nedbetalingsplan.

Mange bruker kredittkort til små og mellomstore utgifter i hverdagen, og holder seg ajour med betalingen mens kjøpet er rentefritt. Andre glemmer eller har ikke mulighet til å betale ned gjelden raskt, noe som etterhvert kan bli svært kostbart.

Forskjellige typer lån

Lånemarkedet er stort og kan være vanskelig å manøvrere seg i. La oss hjelpe deg med de vanligste typene:

  • Rammelån
  • Serielån
  • Annuitetslån

Rammelån

Som på et kredittkort, kan du med et rammelån alltid ta ut igjen det du har betalt inn. Du har en øvre ramme å forholde deg til og bestemmer selv hvor mye av denne rammen du ønsker å bruke - og dermed skylder. Du betaler kun renter på det du bruker.

Serielån

Med et serielån får du varierende terminbeløp gjennom lånets løpetid. Beløpet er høyest i begynnelsen av nedbetalingsperioden og blir lavere jo mer du betaler ned. Avdraget forblir det samme gjennom hele perioden, mens rentedelen er variabel.

Annuitetslån

Dette er den mest populære og benyttede låneformen. Her får du et fast terminbeløp hver måned, noe somt gjør nednbetalingen forutsigbart, enkelt og oversiktlig å forholde seg til. Etter hvert som du nedbetaler blir rentedelen mindre og avdraget høyere.

Slik får du det beste tilbudet

Når du skal søke lån kan du selvsagt gå fra bank til bank, undersøke, søke og få tilbud på egenhånd. Dette er en stor jobb, men det er viktig for å finne den banken som kan gi deg den mest gunstige avtalen.

Lån

Et godt tips er å bruke en finansagent. Gjennom en finansagent kan du sende inn én søknad som blir videresendt til flere banker samtidig. Vår samarbeidspartner Axo Finans samarbeider med 20 banker og presenterer det beste tilbudet fra disse for deg. Tjenesten er kostnadsfri og uforpliktende

Vanlige spørsmål og svar

Hvilke krav stilles for å få lån?

Det er alltid visse krav som må oppfylles for at søknaden din skal bli innvilget. Kravene er forskjellige på forskjellige typer lån, men disse faktorene spiller stort sett alltid inn:

  • Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger
  • Inntekten din
  • Hvor mye gjeld du har
  • Hvor gammel du er

Hva er nominell rente?

Den nominelle renten er grunnrenten på lånet og det du skal betale før du legger til gebyrer og renters rente. Bankene bestemmer den nominelle renten individuelt, men den baseres også på den nasjonale styringsrenten.

Hva er effektiv rente?

Den faktiske renten på et lån kalles effektiv rente. Dette er grunnrenten, eller den nominelle renten, pluss alle ekstra gebyrer.

Hvor mye kan jeg låne?

Nedre grense når det kommer til forbrukslån er vanligvis 10 000 kroner, mens øvre grense er 500 000 kroner. Du kan søke om så høyt beløp du ønsker innenfor disse rammene, men hvor høyt beløp du får innvilget baseres på kredittvurderingen av deg. Gjennom Axo Finans kan du låne mellom 10 000 til 500 000 kroner uten sikkerhet.

Hva slags rente får jeg?

Renten du får er individuell og varierer fra bank til bank. Når du sender inn en søknad, gjør bankene en helhetsvurdering av din økonomi og vurderer slik risikoen knyttet til å låne deg penger. Den nominelle renten er normalt lavere dersom du for eksempel har en medsøker.

Hva er en finansagent?

En finansagent er et slags bindeledd mellom kunde og bank. Agenten jobber på vegne av sine samarbeidsbanker og formidler kundens søknad videre til disse.

Finansagenter som Axo Finans er til stor fordel for deg som kunde, da de sparer deg for mye tid og arbeid. Du får sammenlignet tilbud fra flere banker samtidig og vil slik ende opp med en lavere rente enn om du skulle sammenlignet lån på egenhånd.

Hva kan jeg bruke pengene til?

Et usikret lån kan brukes til det du ønsker, og du trenger ikke å oppgi til banken hva du skal bruke pengene på. De vanligste bruksområdene er imidlertid refinansiering, uforutsette kostnader samt oppussing og renovering.

Jeg får avslag på søknaden min, hvorfor?

Får du avslag på søknaden din kan det være flere grunner til det, men det betyr i all hovedsak at et av kriteriene for å få lån ikke er oppfylt. Axo Finans har disse kriteriene:

  • Du må ha en registrert liknet inntekt
  • Du må være 23 år eller eldre
  • Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger

Hva er et refinansieringslån?

Med et refinansieringslån kan du samle gammel og dyr gjeld. Har du flere kredittkort eller smålån, er det gunstig å samle dem slik at du får kun én rente og forholde deg til. Ved å refinansiere gjeld kan du redusere renteutgiftene og kutte doble gebyrer. Du kan spare mye penger på å refinansiere.

Hva slags dokumentasjon må jeg ha?

Søker du lån gjennom Axo Finans, må du returnere siste lønnsslipp og selvangivelse sammen med signerte lånepapirer. Dersom du har tilleggsinntekter som for eksempel leieinntekter eller barnebidrag må også disse sendes inn.

Som selvstendig næringsdrivende kan du sende inn oppdatert regnskap eller siste næringsoppgave som er godkjent av regnskapsfører.

Kan jeg betale ned mer enn nedbetalingsplanen sier?

Absolutt! Et forbrukslån er fleksibelt, så selv om du får en nedbetalingsplan å forholde deg til, kan du betale ned hele beløpet når du vil uten ekstra kostnader.

Andre nyttige artikler:

Billån

Lån til motorsykkel

Lån til scooter

Ferielån

Beste refinansieringslån

Beste forbrukslån

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer